Kweektips

 

De kweektips pagina's

Beste consument,
Ten eerste willen wij u bedanken voor de aankoop van ons product. Hiermee heeft u een stukje gezondheid, leerzaamheid en Fun to do gekocht.

Om u te helpen met het opgroeien van dit product willen wij u ondersteunen met onze kennis van de verzorging van deze producten die in pot opgekweekt zijn.

Veel plezier met het opkweken van uw eigen gezonde , maar vooral lekkere groente.

Het kweeksmakelijk team.

Wij willen op de 4 termen BALANS, WEERSTAND, BODEMLEVEN en BEMESTING even kort ingaan, voor het vrij van chemicaliën opkweken van onze groente.

Balans

De belangrijkste maatregel die telers nemen is dat ze ervoor zorgen dat de grond gezond is. In een grond die organisch goed in evenwicht is bevinden zich niet alleen zand, klei en humus, maar ook allerlei soorten levend materiaal. Bacteriën, schimmels, eencellige diertjes (protozoas), gisten, aaltjes, wormen, mieren, plantenwortels et cetera. Alles reageert op elkaar. Ze werken harmonieus samen en houden elkaar in balans. Over dit subtiele samenspel is de laatste jaren meer bekend, maar het is nog weinig in vergelijking met de schier complexe activiteit die er in de bodem plaats vindt.

Weerstand

We weten al wel dat dit bodemleven door het gebruik van organische meststoffen en goed water, actiever en rijker wordt. Onze groenteplanten krijgen daardoor een meer compleet en natuurlijker dieet aan voedingsstoffen en mineralen. Dat geeft ze meer weerstand tegen infectieziekten en plagen. Door het herstelde evenwicht tussen de diverse micro-organismen in de grond heeft een eventuele ziekteverwekker daar ook minder kans om explosief uit te breiden. De kans dat uw groenteplant ziek wordt of aangetast door een plaag is fors afgenomen, maar is er natuurlijk nooit 100% vrij van. Mocht er onverwacht toch een plaag neerdalen op uw groente in pot dan vindt u bij de tips per product de methode om hier mee om te gaan.

Bodemleven

De grond in de potten op ons bedrijf is heel anders van samenstelling dan de grond op gangbare bedrijven. De chemische bestrijdingsmiddelen die daar tegen ziekteverwekkende schimmels en bacteriën worden gebruikt, doden ook veel nuttige micro-organismen die onontbeerlijk zijn voor een harmonieus bodemleven.Door gebruik van onze EKO-mix in de potgrond hebben wij een optimale kans voor het bodemleven in de pot gecreëerd.

Bemesting

Elke plant haalt voedingsstoffen en mineralen uit de grond die ze gebruikt voor haar opbouw, groei en bloei. In de natuur worden die bouwmaterialen na het afsterven van de plant weer in de grond opgenomen. Micro-organismen in de bodem zoals schimmels en bacteriën spelen bij al deze processen een grote rol.

Voedingsstoffen

Wij hebben met deze uitgekiende potgrond mix een goede en gezonde mest verhouding gevonden. Er zitten in onze grond geen schadelijke chemicaliën maar alleen maar organische meststoffen die onze grond een bijzonder eigenschap geeft. Ze leeft weer.