Peulen, Sperzie- en tuinbonen

De peulen en sperziebonen groeien zeer hard en zullen weldra bij u over de pot heen gaan hangen. Door een rekje van bamboe stokjes of draden die u aan uw balkon hek kunt spannen te plaatsen zullen de stengels zich daarin gaan groeien en deze ondersteuning gebruiken om volledig uit te groeien.

Voorbeeld van een mini rekje

Na de bloei zullen de kleine sperziebonen en peulen zichtbaar worden en weldra uitgroeien tot oogstbare bonen. Als de sperziebonen een 12 tot 15 cm lang zijn kunt u ze oogsten.

Voor de peulen is een 7 tot 10cm lengte genoeg om te oogsten. De tuinbonen zwellen op tot mooie vruchten van een 15-20cm lang. Als ze "bol" staan zijn de bonen volgroeid en kunt u ze oogsten.

De tuinbonen hebben geen of nauwelijks extra ondersteuning nodig.


Foto voorbeeld van een mini rekje. Deze kunt u ook uiteraard wat groter maken voor een beter oogst resultaat.

Ziektes en plagen

Luizen kunnen nog wel eens neerdalen op de peulen, tuin- en sperziebonen. De kans dat dit gebeurt is klein maar altijd aanwezig. De enige goede manier om dit te behandelen zonder chemicaliƫn is de luizen van het blad/stengels af te schudden en te spoelen.

Doe dit met enige regelmaat als u luizen waargenomen heeft en u zult zien dat ze dat wegblijven omdat ze geen kans hebben om zich te vermenigvuldigen.

Watergift

Geef de peulen, tuin- en sperziebonen bij droog weer elke dag water. Dit voorkomt stress bij de plant en zal dan goed uitgroeien.

Door een keer te droog te staan zal de plant tijdelijk stoppen met groeien en weer energie nodig hebben om op te straten.

Als dit regelmatig voorkomt blijft de plant en de bloei en groei van de vruchten achter t.o.v. de planten die wel optimaal hun water hebben gekregen en ook hierdoor optimaal hebben kunnen groeien. Als u te weinig water heeft gegeven aan de peulen en sperziebonen kan dat verbranding van de bladeren geven.

Dit uit zich in een blad met bruine punten of een bruine vlek op het blad die verdord eruit zal zien en van de plant zal afvallen.

U kunt ook zelf deze dorre/bruine bladeren met de hand verwijderen.

Ga terug naar de kweektips overzichtspagina.

Bemesting

Voor al onze producten geldt dat er voldoende voedingsstoffen in de grond zit voor het hele groeiseizoen. U hoeft niets toe te voegen.

Voegt u toch iets toe dan verstoort dat het evenwicht en daarmee ook de groei en bloei van de plant met een negatief resultaat.